Fraktfritt till utlämningsställe vid köp över 1000 kr

Rengör fordonets interiör med Koch-Chemie

|21/05, 2024

Rengör fordonets interiör med Koch-Chemie

Bilens insida får utså en hel del smuts och slitage och det är därför viktigt att ta väl hand om fordonets insida. Interiören på ett fordon kan bestå av många olika material som exempelvis läder, textil, plast och gummi. Mattorna är särskilt utsatta i bilen och blir snabbt smutsiga av salt, snö, grus, damm, lera och annan smuts som följer med våra skor inne i bilen. Sätesklädseln kan bli smutsig från kläder, matrester, barn som sitter med smutsiga skor eller eventuellt spill som kan uppstå.

Men hur gör man egentligen rent dessa ytor på bästa sätt?

  • Det första och kanske viktigaste steget är att ta reda på vilket material det är vi ska rengöra. Olika material kräver olika medel, är det exv. tygsäten vi ska rengöra kan vi använda en lite starkare alkalisk produkt men om det är läder så behöver vi ett pH-neutralt medel för att inte göra skada.
  • När vi vet vilken yta vi skall rengöra och har hittat ett passande medel kan vi börja själva rengöringen. Nedan finner ni lite tips och tricks för rengöring av olika material och ytor. 

Gummimattor

Produkter:

Hur gör man?

Först börjar vi med att ta bort all lös smuts från mattan så som grus och damm genom att dammsuga och spola av mattan. Sedan applicerar vi Green Star och låter de verka i ca 2 minuter, är mattan mycket smutsig så kan vi använda oss av en borste innan vi spolar av. Låt sedan mattan torka alternativt torka av den med hjälp av en torkduk eller en torkmaskin. När mattan är ren och torr så ska vi applicera Gummifix, detta gör vi antingen med en sprayflaska eller med en svamp. Låt sedan medlet torka in innan du lägger in mattorna i bilen. Guf ger en matt och halkfri yta till dina gummimattor.

Dålig doft

Produkt: 

Hur gör man?

Har du fått dålig doft i bilen? Först behöver vi försöka ta reda på vad det är som luktar, har det exv. hamnat någon matrest eller liknande så behöver vi såklart ta bort detta först. Sedan kan vi spraya på lite Fresh up på de ytor som luktar dåligt. Fresh up neutraliserar lukten och lämnar sedan efter sig en fräsch doft.

Textilsäten

Produkter:

Hur gör man?

Har du spillt något på dina tygsäten? Eller har barnen suttit med smutsiga skor mot sätet? Det är lätt hänt och faktiskt (oftast) lätt att åtgärda. Vissa fläckar är såklart svårare att få bort än andra. Det första vi vill göra är att ta bort all lös smuts, detta gör vi enklast genom att dammsuga.
Säkerställ att dammsugarmunstycket som du använder är helt och rent så att du inte riskerar att skada ytan eller smutsa ned den ytterligare. När all lös smuts är borta så sprayar vi på MZR, detta gör vi på en liten yta i taget.
Ett tips är att använda en foamer/skumflaska och få ett fast skum som du kan arbeta in i fläcken istället för att spraya på massa onödig vätska på sätet. Är det svåra fläckar kan det behövas hjälp av en borste. Sedan kan vi antingen använda en fuktig mikrofiberduk för att torka bort MZR alternativt en textilvårdsmaskin.

Takfoder textil

Produkter:

Hur gör man?

Textilerna i taket i bilen kan vara lite känsligare än exv. ett säte så här behöver vi vara lite försiktigare i rengöringen. Här vill vi inte ha lika mycket vatten/vätska som vi kan använda på ett säte så ett tips är att använda en foamer. Då förvandlar vi medlet till ett fast skum istället. Skummet arbetar vi sen försiktigt in i fläcken med hjälp av en borste eller mikrofiberduk och använder slutligen en fuktig mikroberduk för att torka av.

Dörrfoder Textil

Produkter:

Hur gör man?

Dörrfoder kan också vara lite känsligare mot mycket vätska så även här vill vi använda oss av en foamer/skumflaska. Skumflaskan skapar ett fast skum som vi sedan arbetar in i fläcken försiktigt med hjälp av en borste. Slutligen använder vi en fuktig mikrofiberduk för att torka bort resterna av medlet.

 

Instrumentpanel, plast / gummi / vinyl i bilen

Produkter:

Hur gör man?

I bilen finns det många ytor av plast, gummi eller vinyl och för att rengöra och skydda dessa ytor använder vi oss av Top Star.
Top Star ska inte spädas utan används direkt som den är. Spraya direkt på ytan, i en mikrofiberduk eller på en svamp och stryk sedan på medlet på de ytor du vill behandla.
Top Star fungerar utmärkt att använda på exv. instrumentpanelen, dörrsidor (ej textil), gummilister m.m.
Top Star rengör och vårdar de behandla ytorna samt lämnar ett UV-skydd som håller i 3 - 6 månader. Du får även en antistatisk effekt på ytan som gör att damm och smuts inte fastnar lika lätt och ytan håller sig då ren längre.

Lädersäten

Produkter:

Hur gör man?

Läder är ett känsligt material och det är viktigt att använda rätt medel för att inte riskera att göra skada. När vi rengör läder är det otroligt viktigt att använda sig av en pH-neutral produkt. Vi rekommenderar Pol Star.
Även här vill vi börja med att ta bort all eventuell lös smuts som annars riskerar att skada sätet i rengöringen. Enklast gör vi detta med en dammsugare, säkerställ att dammsugarmunstycket du använder är helt och rent så att du inte riskerar att smutsa ned eller skada lädret ytterligare. När all lös smuts är borta så använder vi oss av Pol Star för att rengöra lädret. Beroende på hur smutsigt lädret är så späder vi Pol Star 1:5-1:20 och applicerar sedan på lädret. Vid behov kan vi arbeta medlet men en borste. Torka bort rester från medlet och låt det sedan torka helt. När lädret är rent och torrt så lägger vi på ett lager av Leather Star som behandlar och skyddar lädret. Stryk på Leather Star med en svamp och låt sedan torka.

Bildskärmar/Displayer

Produkter:

Hur gör man?

Displayerna i dagens nya, moderna bilar är otroligt känsliga och det är viktigt att använda rätt medel när vi rengör dessa. Vi rekommenderar att använda ASC - Allround Surface Cleaner som är en av få produkter som fungerar och är skonsam nog för att använda på dagens känsliga displayer på exv. Tesla, Mercedes, BMW m.fl. Spraya produkten i en mikrofiberduk/på en borste eller direkt på ytan som ska rengöras och torka sedan försiktigt av.

Fönster och speglar

Produkter:

Hur gör man?

Bilens fönster och speglar är kanske de allra viktigaste momentet i rengöringen för att bibehålla en god säkerhet. Är speglar och fönster smutsiga så ser du sämre vad som finns runtomkring dig och onödiga olyckor kan uppstå. Det är därför av största vikt att hålla fönster och speglar hela och rena. Ett tips är att alltid ha fönsterputs och rena mikrofiberdukar för fönster och speglar liggandes i bilen så att du snabbt kan torka av om smuts eller kladd skulle uppstå. Vi har två olika medel för rengöring av speglar och fönster. Ena är Glas Star som är en alkoholbaserad rengöring. Denna kan antingen användas som det är eller spädas till max 1:3. Att den är alkoholbaserad gör den mer lämplig att använda året om, även på vinter då “vanlig” fönsterrengöring annars riskerar att frysa. Glas Cleaner är en "ready to use" produkt dvs att den inte behöver spädas. Den sprayas bara direkt på ytan. Använd dig sedan av en mikrofiberduk som är speciellt anpassad för seglar och fönster för att minimera eventuella streck som kan uppstå.